Direct contact? Bel: 033 246 43 87

HomeTuinadviesElzenhaantje

Elzenhaantje

Elzenhaantje

Wat kunnen we doen tegen dat vraatzuchtige elzenhaantje?

Gisteren voor het eerst heb ik weer het elzenhaantje gezien. De laatste jaren kom ik ze steeds vaker tegen. Ook nu zijn ze er weer vroeg bij. Ik zag ze omhoog kruipen tegen een els om zich te goed te doen aan het pas uitgelopen blad. Je ziet ze meestal op elzen, hazelaars, maar ze komen ook op wilgen, fruitbomen en populieren voor.

Kleine zwartblauwe, glimmende kevers

De kevers zijn klein (5 tot 8 millimeter), zwartblauw en glimmend. Ze lopen in het voorjaar omhoog tegen de stam en beginnen te eten van het malse blad, vaak gewoon middenin het blad. De vrouwtjes leggen na bevruchting oranje eitjes, die duidelijk te zien zijn aan de onderzijde van het blad. In mei-juni komen deze eitjes uit en zijn er groene verkleurend naar zwarte larven te zien. Deze zijn ongeveer 1,5 centimeter groot met twee rijen behaarde wratten. De larven vreten vrolijk verder van het blad. De nerven worden met rust gelaten, maar het bladgroen wordt opgegeten. Er blijft dus een soort geraamte over. In juli veranderen de larven in kevers en is de cirkel weer rond. De kevers vreten de restjes op van het blad en gaan dan overwinteren in de bodem onder gevallen blad. Om in het voorjaar weer vrolijk naar boven te lopen en zich dan te goed te doen aan het nieuwe blad!

Wat kunnen we doen?

De boom gaat niet direct dood maar gaat na verloop van tijd wel sterk terug in conditie, wat op de lange termijn leidt tot een verkorte levensduur. Ruim oud blad onder de boom op. Zorg dat alles onder de boom is opgeruimd voordat de winter begint. De kevers kunnen dan niet of slecht overwinteren. Wees zuinig op de vogels in de tuin. Meesjes vinden larven lekker maar de kevers zijn ook goed te eten. Verder zijn er natuurlijk middelen te krijgen die ervoor zorgen dat het blad niet meer aantrekkelijk is om op te eten.